Forskning

 

Hos VitaePro får vi ofte spørgsmålene: Virker ingredienserne i VitaePro virkelig? Er der dokumentation for virkningen? Først er det vigtigt at understrege, at VitaePro ikke er nogen mirakelpille, og effekterne af ingredienserne i VitaePro ikke sker over natten. Men kort sagt; JA der er dokumentation for virkningen af ingredienserne i VitaePro*, og du kan i denne artikel læse alle dokumentationerne for effekterne.

Når vi hos VitaePro siger, at ingredienserne har effekt, så er det ikke noget, vi bare siger. Nej, VitaePro, ligesom alle andre kosttilskud, skal opfylde strenge regler fastlagt af den Europæiske Kommission. Disse regler er designet til at give forbrugeren klarhed over ingrediensernes rolle i kosttilskud med hensyn til kroppens funktioner.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er en uafhængig instans, der leverer uafhængige videnskabelige data samt rådgiver den Europæiske Kommission om fødevaresikkerhed. Baseret på EFSA's rådgivning bestemmer den Europæiske Kommission, hvilke påstande producenterne må bruge om deres produkter. De påstande, som VitaePro* bruger, er derfor videnskabeligt begrundede, testet af EFSA og godkendt af den Europæiske Kommission.

Vi er fuldt gennemsigtige omkring ingredienserne i VitaePro og den tilhørende forskning. På denne side finder du en komplet oversigt over sundhedspåstande og tilhørende dokumentation af effekterne af VitaePros ingredienser.

* Alle godkendte helsepåstande for madvarer og kosttilskud er videnskabeligt dokumenterede af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og godkendt af Den Europæiske Kommission.  

Vitamin B12

Vitamin B12 findes ikke i planter, men syntetiseres af visse bakterier, svampe og alger, og den ultimative kilde til al vitamin B12 (også kaldet kobalamin) i kosten er derfor fødevarer fra dyr. Vitamin B12 spiller en central rolle i normale funktioner i kroppen. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om vitamin B12. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

 

Næringsstof, andet stof, fødevare eller fødevarekategori

 

 

Anprisning

 

 

Betingelser for anvendelsen af anprisningen

Betingelser og/eller begrænsninger for anvendelsen af fødevaren og/eller supplerende erklæringer eller advarsler

 

 

EFSA Journal

 

Registreringsnummer i den konsoliderede liste, som er forelagt EFSA til vurdering

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 bidrager til en normal psykologisk funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):4114

 

95, 97, 98, 100, 102,

109

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1223

 

92, 101

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 bidrager til immunsystemets normale funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1223

 

107

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 bidrager til at mindske træthed og udmattelse

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):4114

 

108

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 spiller en rolle i celledelingsprocessen

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1223

2010;8(10):1756

 

93, 212

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1223

 

99, 190

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 bidrager til nervesystemets normale funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):4114

 

95, 97, 98, 100, 102,

109

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 bidrager til en normal omsætning af homocystein

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):4114

 

96, 103, 106

C-vitamin

C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, er et næringsstof. I modsætning til de fleste pattedyr kan mennesker ikke selv danne C-vitamin fra glukose, da vi mangler et enzym i leveren. Den naturlige antioxidant C-vitamin findes primært i citrusfrugter som appelsiner, citroner og grapefrugter. Kartofler er også en vigtig kilde til C-vitamin. Personer med dårlige kostvaner og rygere løber større risiko for ikke at få tilstrækkeligt med C-vitamin. C-vitamin fungerer som en "fri radikal-samler" i kroppen samt som en donator af elektroner (og en kofaktor) for otte menneskelige enzymer. Mange af C-vitaminets egenskaber stammer fra dets antioxidante funktion. 

Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om C-vitamin. Baseret på denne vurdering har EU blandt andet godkendt følgende sundhedsanprisninger om C-vitamin (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

 

Næringsstof, andet stof, fødevare eller fødevarekategori

 

 

Anprisning

 

 

Betingelser for anvendelsen af anprisningen

Betingelser og/eller begrænsninger for anvendelsen af fødevaren og/eller supplerende erklæringer eller advarsler

 

 

EFSA Journal

 

Registreringsnummer i den konsoliderede liste, som er forelagt EFSA til vurdering

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

131, 137, 149

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende tænder

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

131, 149

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til et normalt energistofskifte

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

2010;8(10):1815

 

135, 2334, 3196

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til nervesystemets normale funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

133

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til en normal psykologisk funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1815

 

140

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

2010;8(10):1815

 

134, 4321

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

2010;8(10):1815

 

129, 138, 143, 148,

3331

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til at mindske træthed og udmattelse

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1815

 

139, 2622

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til at gendanne den reducerede form af vitamin E

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1815

 

202

 

Vitamin C

 

Vitamin C øger optagelsen af jern

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

132, 147

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der giver et dagligt indtag på 200 mg vitamin C. For at anprisningen skal kunne anven­ des, skal forbrugerne informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg ud over det anbefalede daglige

indtag af vitamin C.

 

 

2009; 7(9):1226

 

144

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

130, 131, 149

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

131, 149

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

131, 149

 

Vitamin C

 

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende tandkød

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1226

 

131, 136, 149

D-vitamin

D-vitamin kan opnås gennem kostkilder som fed fisk eller dannes i kroppen ved eksponering for UV-stråling fra solen. Her er det muligt at få dækket sit behov for D-vitamin, hvis man spiser nok fed fisk. Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen at tilføje D-vitamin vha. et kosttilskud.

Syntesen af D-vitamin i huden ved solens påvirkning er ikke tilstrækkelig til at opfylde behovene i europæiske lande, især ikke i vintermånederne, hvor der er begrænset sollys. Der rapporteres om mangel på D-vitamin i mange forskellige befolkningsgrupper i Europa. Ældre mennesker er mindre i stand til at producere D-vitamin i huden, fordi huden bliver tyndere med alderen, og nogle kan have tendens til at opholde sig mindre udendørs. Mange af D-vitaminets funktioner er forbundet med dets evne til at opretholde koncentrationen af serumcalcium og -fosfor inden for en rækkevidde, der understøtter cellulære processer, neuromuskulær funktion og knogleomdannelse. D-vitamin opnår dette ved at bidrage til at styrke tyndtarmens evne til at optage kostrelateret calcium og fosfor samt ved at mobilisere calcium og fosfor fra knoglerne. Derudover spiller D-vitamin en regulerende rolle i immunsystemets funktion ved at binde sig til D-vitaminreceptorer på celler i immunsystemet. D-vitamin bidrager til opretholdelsen af normal muskelfunktion. D-vitaminreceptoren udtrykkes i menneskelig muskelvæv, og dens aktivering kan fremme de novo proteinsyntese i musklerne. Muskelsvaghed, generel muskelubehag og gangforstyrrelser kan være tegn på D-vitaminmangel, men dette skal altid vurderes af din egen læge. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om D-vitamin. Baseret på denne vurdering har EU blandt andet godkendt følgende sundhedsanprisninger om D-vitamin (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

 

Vitamin D

 

Vitamin D bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og phosphor

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1227

 

152, 157, 215

 

Vitamin D

 

Vitamin D bidrager til et normalt calciumindhold i blodet

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1227

2011;9(6):2203

 

152, 157

215

 

Vitamin D

 

Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1227

 

150, 151, 158, 350

 

 

 

 

 

 

 

Vitamin D

 

Vitamin D bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010; 8(2):1468

 

155

 

Vitamin D

 

Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale tænder

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1227

 

151, 158

 

Vitamin D

 

Vitamin D bidrager til immunsystemets normale funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010; 8(2):1468

 

154, 159

 

Vitamin D

 

Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprocessen

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1227

 

153

 

E-vitamin

Vitamin E er en fedtopløselig antioxidant, der beskytter fedt og celler mod oxidativ skade fra frie radikaler. Denne antioxidant virker ved at donere en elektron og dermed bryde kædereaktioner, der fører til oxidation. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om vitamin E. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisning om vitamin E (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

 

Vitamin E

 

Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin E i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE­

RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1816

 

160, 162, 1947

Selen

Selen er et essentielt sporstof. Fisk, skaldyr og lever er rige kilder til selen i kosten. Indholdet af selen i korn afhænger af jorden. Selen bundet til proteiner kaldes selenoproteiner. Femogtyve forskellige selenoproteiner er blevet identificeret i kroppen, og de bidrager til mange forskellige funktioner. Selenoproteiner er inkluderet i kroppens system af antioxidant. Selen er derfor et mineral, der beskytter celler mod oxidativt stress. Enzymet glutathionperoxidase er særligt vigtigt i kroppens antioxidantforsvar, og dette enzym fungerer kun, når det har selen bundet til sig. Derudover er selen medvirkende til at genanvende C-vitamin. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om selen. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger om selen (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

Selen

Selen bidrager til normal dannelse af sædceller

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2009; 7(9):1220

396

Selen

Selen bidrager til at vedligeholde et normalt hår

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2010;8(10):1727

281

Selen

Selen bidrager til at vedligeholde normale negle

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2010;8(10):1727

281

Selen

Selen bidrager til immunsystemets normale funktion

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2009; 7(9):1220

2010;8(10):1727

278, 1750

Selen

Selen bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2010;8(10):1727

2009; 7(9):1220

279, 282, 286, 410,

1289, 1290, 1291,

1292, 1293

Selen

Selen bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2009; 7(9):1220

2010;8(10):1727

277, 283, 286, 1289,

1290, 1291, 1293,

1751, 410, 1292

Omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA

Vores krop kan ikke selv producere omega-3-fedtsyrer. Derfor er vi nødt til at få dem leveret gennem vores kost. Planter er en kilde til den korte omega-3-fedtsyre alfa-linolensyre (ALA), og skaldyr er en kilde til de langkædede n-3 flerumættede fedtsyrer (n-3 LCPUFAs), nemlig docosahexaensyre (DHA) i kombination med eicosapentaensyre (EPA). Mennesker omdanner ikke ALA særlig effektivt til DHA og EPA. Nationale og internationale organer har baseret deres anbefalinger for kostindtagelse af EPA og DHA på den inverse sammenhæng, der er observeret mellem forbruget af disse langkædede n-3 PUFA'er og hjertesundhed.

Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om DHA og EPA. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

 

Docosahexaensyre (DHA)

 

DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der indeholder mindst 40 mg DHA pr. 100 g og pr. 100 kcal. For at anprisningen skal kunne anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavn­ lige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

 

 

2010;8(10):1734

2011;9(4):2078

 

565, 626, 631, 689,

704, 742, 3148, 690,

3151,  497,  501, 510,

513, 519, 521, 534,

540, 688, 1323, 1360,

4294

 

Docosahexaensyre (DHA)

 

DHA bidrager til at vedligeholde et normalt syn

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der indeholder mindst 40 mg DHA pr. 100 g og pr. 100 kcal. For at anprisningen skal kunne anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavn­ lige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

 

 

2010;8(10):1734

2011;9(4):2078

 

627, 632, 743, 3149,

2905, 508, 510, 513,

519, 529, 540, 688,

4294

 

Eicosapentaensyre og docosa­ hexaensyre (EPA/DHA)

 

EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til EPA og DHA i henhold til det, der er angivet under anprisningen KILDE TIL OMEGA-3-FEDTSYRER på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. For at anprisningen skal kunne anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

 

 

2010;8(10):1796

2011;9(4):2078

 

504, 506, 516, 527,

538, 703, 1128,  1317,

1324, 1325, 510, 688,

1360

 

Boswellia serrata

Boswellia serrata-harpiks er traditionelt blevet brugt til ledhelse. De boswelliske syrer betragtes som de aktive ingredienser i plantekstrakterne fra urten. Videnskabelige undersøgelser har vist en virkning på ledene ved ekstrakter standardiseret til 11-keto-BA (AKBA). En Cochrane-gennemgang i 2014 konkluderede, at Boswellia serrata var en af de 33 gennemgåede urter med virkning på ledhelsen, herunder reducering af lidelser og forbedring af ledernes funktion. Cochrane-gennemgange er en systematisk gennemgang af sundhedsforskning på mennesker og anerkendes internationalt som den højeste standard inden for evidensbaseret sundhedspleje.

Boswellia serrata er registreret på EU's venteliste med sundhedsanprisningen: "Hjælper med at holde ledene kølige og komfortable" (ID 4000). https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/resources/docs/claims_pending.pdf

Referencer

  • Sengupta, K. et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled study of the efficacy and safety of 5-Loxin for treatment of osteoarthritis of the knee. Arthritis Res. Ther. 10, R85 (2008).
  • Cameron, M. & Chrubasik, S. Oral herbal therapies for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst. Rev. 5 (2014).

Mangan

Mangan er en essentiel diætær mineral for pattedyr. De vigtigste bidragydere til voksnes manganindtag er kornbaserede produkter, grøntsager, frugter og frugtprodukter samt drikkevarer (te). Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om mangan. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger om mangan (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

 

Mangan

 

Mangan bidrager til et normalt energistofskifte

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1217

2010;8(10):1808

 

311, 405

 

Mangan

 

Mangan bidrager til at vedligeholde normale knogler

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1217

 

310

 

Mangan

 

Mangan bidrager til normal dannelse af bindevæv

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1808

 

404

 

Mangan

 

Mangan bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1217

 

309

 

Zink

Zink er en essentiel mineral. Fordi den menneskelige krop ikke lagrer overskud af zink, skal mineralet regelmæssigt indtages som en del af kosten. Almindelige kilder til zink i kosten inkluderer rødt kød, fjerkræ og fisk. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om zink. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

 

Næringsstof, andet stof, fødevare eller fødevarekategori

 

 

Anprisning

 

 

Betingelser for anvendelsen af anprisningen

Betingelser og/eller begrænsninger for anvendelsen af fødevaren og/eller supplerende erklæringer eller advarsler

 

 

EFSA Journal

 

Registreringsnummer i den konsoliderede liste, som er forelagt EFSA til vurdering

 

Zink

 

Zink bidrager til et normalt syre-base-stofskifte

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1229

 

360

 

Zink

 

Zink bidrager til en normal omsætning af kulhydrater

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1819

 

382

 

Zink

 

Zink bidrager til en normal kognitiv funktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1229

 

296

 

Zink

 

Zink bidrager til en normal dna-syntese

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1819

 

292, 293, 1759

 

Zink

 

Zink bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1229

 

297, 300

 

Zink

 

Zink bidrager til en normal omsætning af makronæringsstoffer

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2010;8(10):1819

 

2890

 

Zink

 

Zink bidrager til en normal omsætning af fedtsyrer

 

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

 

2009; 7(9):1229

 

302

Vitamin B1 (Tiamin)

Tiamin (vitamin B1) er en vandopløselig vitamin. Vitaminet dannes ikke endogent hos mennesker, derfor er der behov for hyppig indtagelse af tiamin gennem kosten eller som kosttilskud. Fuldkorn, kød, bønner og grøntsager er almindelige kilder til tiamin i kosten. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om tiamin. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):

Thiamin

Thiamin bidrager til et normalt energistofskifte

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til thiamin i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2009; 7(9):1222

21, 24, 28

Thiamin

Thiamin bidrager til nervesystemets normale funktion

Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til thiamin i henhold til det, der er angivet under anpris­ ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL]­

KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006.

 

2009; 7(9):1222

22, 27

 

Bestil VitaePro til HALV PRIS

Spar 50% og betal kun 174 kr. for første pakke. Bestil trygt og sikkert: Der er ingen binding, gratis levering lige til døren, og du betaler først, når du modtager pakken.

Du bestiller VitaePro til introduktionspris:

Vælg betalingsmetode:

  • Sikker betaling, nemt og enkelt.
  • Vi vedlægger faktura ved første levering.
Betalingsmetode påkrævet
Fragt
Total