Forskning
Hos VitaePro får vi ofte spørgsmålene: Virker ingredienserne i VitaePro virkelig? Er der dokumentation for virkningen? Først er det vigtigt at understrege, at VitaePro ikke er nogen mirakelpille, og effekterne af ingredienserne i VitaePro ikke sker over natten. Men kort sagt; JA der er dokumentation for virkningen af ingredienserne i VitaePro*, og du kan i denne artikel læse alle dokumentationerne for effekterne.
Når vi hos VitaePro siger, at ingredienserne har effekt, så er det ikke noget, vi bare siger. Nej, VitaePro, ligesom alle andre kosttilskud, skal opfylde strenge regler fastlagt af den Europæiske Kommission. Disse regler er designet til at give forbrugeren klarhed over ingrediensernes rolle i kosttilskud med hensyn til kroppens funktioner.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er en uafhængig instans, der leverer uafhængige videnskabelige data samt rådgiver den Europæiske Kommission om fødevaresikkerhed. Baseret på EFSA's rådgivning bestemmer den Europæiske Kommission, hvilke påstande producenterne må bruge om deres produkter. De påstande, som VitaePro* bruger, er derfor videnskabeligt begrundede, testet af EFSA og godkendt af den Europæiske Kommission.
Vi er fuldt gennemsigtige omkring ingredienserne i VitaePro og den tilhørende forskning. På denne side finder du en komplet oversigt over sundhedspåstande og tilhørende dokumentation af effekterne af VitaePros ingredienser.
* Alle godkendte helsepåstande for madvarer og kosttilskud er videnskabeligt dokumenterede af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og godkendt af Den Europæiske Kommission.
Vitamin B12
Vitamin B12 findes ikke i planter, men syntetiseres af visse bakterier, svampe og alger, og den ultimative kilde til al vitamin B12 (også kaldet kobalamin) i kosten er derfor fødevarer fra dyr. Vitamin B12 spiller en central rolle i normale funktioner i kroppen. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om vitamin B12. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Næringsstof, andet stof, fødevare eller fødevarekategori |
Anprisning |
Betingelser for anvendelsen af anprisningen |
Betingelser og/eller begrænsninger for anvendelsen af fødevaren og/eller supplerende erklæringer eller advarsler |
EFSA Journal |
Registreringsnummer i den konsoliderede liste, som er forelagt EFSA til vurdering |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 bidrager til en normal psykologisk funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):4114 |
95, 97, 98, 100, 102, 109 |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1223 |
92, 101 |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 bidrager til immunsystemets normale funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1223 |
107 |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 bidrager til at mindske træthed og udmattelse |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):4114 |
108 |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 spiller en rolle i celledelingsprocessen |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1223 2010;8(10):1756 |
93, 212 |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1223 |
99, 190 |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 bidrager til nervesystemets normale funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):4114 |
95, 97, 98, 100, 102, 109 |
Vitamin B12 |
Vitamin B12 bidrager til en normal omsætning af homocystein |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin B12 i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):4114 |
96, 103, 106 |
C-vitamin
C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, er et næringsstof. I modsætning til de fleste pattedyr kan mennesker ikke selv danne C-vitamin fra glukose, da vi mangler et enzym i leveren. Den naturlige antioxidant C-vitamin findes primært i citrusfrugter som appelsiner, citroner og grapefrugter. Kartofler er også en vigtig kilde til C-vitamin. Personer med dårlige kostvaner og rygere løber større risiko for ikke at få tilstrækkeligt med C-vitamin. C-vitamin fungerer som en "fri radikal-samler" i kroppen samt som en donator af elektroner (og en kofaktor) for otte menneskelige enzymer. Mange af C-vitaminets egenskaber stammer fra dets antioxidante funktion.
Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om C-vitamin. Baseret på denne vurdering har EU blandt andet godkendt følgende sundhedsanprisninger om C-vitamin (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Næringsstof, andet stof, fødevare eller fødevarekategori |
Anprisning |
Betingelser for anvendelsen af anprisningen |
Betingelser og/eller begrænsninger for anvendelsen af fødevaren og/eller supplerende erklæringer eller advarsler |
EFSA Journal |
Registreringsnummer i den konsoliderede liste, som er forelagt EFSA til vurdering |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
131, 137, 149 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende tænder |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
131, 149 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til et normalt energistofskifte |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 2010;8(10):1815 |
135, 2334, 3196 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til nervesystemets normale funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
133 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til en normal psykologisk funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1815 |
140 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 2010;8(10):1815 |
134, 4321 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 2010;8(10):1815 |
129, 138, 143, 148, 3331 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til at mindske træthed og udmattelse |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1815 |
139, 2622 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til at gendanne den reducerede form af vitamin E |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1815 |
202 |
Vitamin C |
Vitamin C øger optagelsen af jern |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
132, 147 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der giver et dagligt indtag på 200 mg vitamin C. For at anprisningen skal kunne anven des, skal forbrugerne informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg ud over det anbefalede daglige indtag af vitamin C. |
|
2009; 7(9):1226 |
144 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
130, 131, 149 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
131, 149 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
131, 149 |
Vitamin C |
Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende tandkød |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin C i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1226 |
131, 136, 149 |
D-vitamin
D-vitamin kan opnås gennem kostkilder som fed fisk eller dannes i kroppen ved eksponering for UV-stråling fra solen. Her er det muligt at få dækket sit behov for D-vitamin, hvis man spiser nok fed fisk. Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen at tilføje D-vitamin vha. et kosttilskud.
Syntesen af D-vitamin i huden ved solens påvirkning er ikke tilstrækkelig til at opfylde behovene i europæiske lande, især ikke i vintermånederne, hvor der er begrænset sollys. Der rapporteres om mangel på D-vitamin i mange forskellige befolkningsgrupper i Europa. Ældre mennesker er mindre i stand til at producere D-vitamin i huden, fordi huden bliver tyndere med alderen, og nogle kan have tendens til at opholde sig mindre udendørs. Mange af D-vitaminets funktioner er forbundet med dets evne til at opretholde koncentrationen af serumcalcium og -fosfor inden for en rækkevidde, der understøtter cellulære processer, neuromuskulær funktion og knogleomdannelse. D-vitamin opnår dette ved at bidrage til at styrke tyndtarmens evne til at optage kostrelateret calcium og fosfor samt ved at mobilisere calcium og fosfor fra knoglerne. Derudover spiller D-vitamin en regulerende rolle i immunsystemets funktion ved at binde sig til D-vitaminreceptorer på celler i immunsystemet. D-vitamin bidrager til opretholdelsen af normal muskelfunktion. D-vitaminreceptoren udtrykkes i menneskelig muskelvæv, og dens aktivering kan fremme de novo proteinsyntese i musklerne. Muskelsvaghed, generel muskelubehag og gangforstyrrelser kan være tegn på D-vitaminmangel, men dette skal altid vurderes af din egen læge. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om D-vitamin. Baseret på denne vurdering har EU blandt andet godkendt følgende sundhedsanprisninger om D-vitamin (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Vitamin D |
Vitamin D bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og phosphor |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1227 |
152, 157, 215 |
Vitamin D |
Vitamin D bidrager til et normalt calciumindhold i blodet |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1227 2011;9(6):2203 |
152, 157 215 |
Vitamin D |
Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1227 |
150, 151, 158, 350 |
|
|
|
|
|
|
Vitamin D |
Vitamin D bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010; 8(2):1468 |
155 |
Vitamin D |
Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale tænder |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1227 |
151, 158 |
Vitamin D |
Vitamin D bidrager til immunsystemets normale funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010; 8(2):1468 |
154, 159 |
Vitamin D |
Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprocessen |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin D i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1227 |
153 |
E-vitamin
Vitamin E er en fedtopløselig antioxidant, der beskytter fedt og celler mod oxidativ skade fra frie radikaler. Denne antioxidant virker ved at donere en elektron og dermed bryde kædereaktioner, der fører til oxidation. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om vitamin E. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisning om vitamin E (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Vitamin E |
Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til vitamin E i henhold til det, der er angivet under anprisningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINE RAL]KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1816 |
160, 162, 1947 |
Selen
Selen er et essentielt sporstof. Fisk, skaldyr og lever er rige kilder til selen i kosten. Indholdet af selen i korn afhænger af jorden. Selen bundet til proteiner kaldes selenoproteiner. Femogtyve forskellige selenoproteiner er blevet identificeret i kroppen, og de bidrager til mange forskellige funktioner. Selenoproteiner er inkluderet i kroppens system af antioxidant. Selen er derfor et mineral, der beskytter celler mod oxidativt stress. Enzymet glutathionperoxidase er særligt vigtigt i kroppens antioxidantforsvar, og dette enzym fungerer kun, når det har selen bundet til sig. Derudover er selen medvirkende til at genanvende C-vitamin. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om selen. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger om selen (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Selen |
Selen bidrager til normal dannelse af sædceller |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1220 |
396 |
Selen |
Selen bidrager til at vedligeholde et normalt hår |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1727 |
281 |
Selen |
Selen bidrager til at vedligeholde normale negle |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1727 |
281 |
Selen |
Selen bidrager til immunsystemets normale funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1220 2010;8(10):1727 |
278, 1750 |
Selen |
Selen bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1727 2009; 7(9):1220 |
279, 282, 286, 410, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293 |
Selen |
Selen bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til selen i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1220 2010;8(10):1727 |
277, 283, 286, 1289, 1290, 1291, 1293, 1751, 410, 1292 |
Omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA
Vores krop kan ikke selv producere omega-3-fedtsyrer. Derfor er vi nødt til at få dem leveret gennem vores kost. Planter er en kilde til den korte omega-3-fedtsyre alfa-linolensyre (ALA), og skaldyr er en kilde til de langkædede n-3 flerumættede fedtsyrer (n-3 LCPUFAs), nemlig docosahexaensyre (DHA) i kombination med eicosapentaensyre (EPA). Mennesker omdanner ikke ALA særlig effektivt til DHA og EPA. Nationale og internationale organer har baseret deres anbefalinger for kostindtagelse af EPA og DHA på den inverse sammenhæng, der er observeret mellem forbruget af disse langkædede n-3 PUFA'er og hjertesundhed.
Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om DHA og EPA. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Docosahexaensyre (DHA) |
DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der indeholder mindst 40 mg DHA pr. 100 g og pr. 100 kcal. For at anprisningen skal kunne anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavn lige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. |
|
2010;8(10):1734 2011;9(4):2078 |
565, 626, 631, 689, 704, 742, 3148, 690, 3151, 497, 501, 510, 513, 519, 521, 534, 540, 688, 1323, 1360, 4294 |
Docosahexaensyre (DHA) |
DHA bidrager til at vedligeholde et normalt syn |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der indeholder mindst 40 mg DHA pr. 100 g og pr. 100 kcal. For at anprisningen skal kunne anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavn lige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. |
|
2010;8(10):1734 2011;9(4):2078 |
627, 632, 743, 3149, 2905, 508, 510, 513, 519, 529, 540, 688, 4294 |
Eicosapentaensyre og docosa hexaensyre (EPA/DHA) |
EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til EPA og DHA i henhold til det, der er angivet under anprisningen KILDE TIL OMEGA-3-FEDTSYRER på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. For at anprisningen skal kunne anvendes, skal forbrugerne informeres om, at den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. |
|
2010;8(10):1796 2011;9(4):2078 |
504, 506, 516, 527, 538, 703, 1128, 1317, 1324, 1325, 510, 688, 1360 |
Boswellia serrata
Boswellia serrata-harpiks er traditionelt blevet brugt til ledhelse. De boswelliske syrer betragtes som de aktive ingredienser i plantekstrakterne fra urten. Videnskabelige undersøgelser har vist en virkning på ledene ved ekstrakter standardiseret til 11-keto-BA (AKBA). En Cochrane-gennemgang i 2014 konkluderede, at Boswellia serrata var en af de 33 gennemgåede urter med virkning på ledhelsen, herunder reducering af lidelser og forbedring af ledernes funktion. Cochrane-gennemgange er en systematisk gennemgang af sundhedsforskning på mennesker og anerkendes internationalt som den højeste standard inden for evidensbaseret sundhedspleje.
Boswellia serrata er registreret på EU's venteliste med sundhedsanprisningen: "Hjælper med at holde ledene kølige og komfortable" (ID 4000). https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/resources/docs/claims_pending.pdf
Referencer
- Sengupta, K. et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled study of the efficacy and safety of 5-Loxin for treatment of osteoarthritis of the knee. Arthritis Res. Ther. 10, R85 (2008).
- Cameron, M. & Chrubasik, S. Oral herbal therapies for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst. Rev. 5 (2014).
Mangan
Mangan er en essentiel diætær mineral for pattedyr. De vigtigste bidragydere til voksnes manganindtag er kornbaserede produkter, grøntsager, frugter og frugtprodukter samt drikkevarer (te). Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om mangan. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger om mangan (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Mangan |
Mangan bidrager til et normalt energistofskifte |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1217 2010;8(10):1808 |
311, 405 |
Mangan |
Mangan bidrager til at vedligeholde normale knogler |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1217 |
310 |
Mangan |
Mangan bidrager til normal dannelse af bindevæv |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1808 |
404 |
Mangan |
Mangan bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til mangan i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1217 |
309 |
Zink
Zink er en essentiel mineral. Fordi den menneskelige krop ikke lagrer overskud af zink, skal mineralet regelmæssigt indtages som en del af kosten. Almindelige kilder til zink i kosten inkluderer rødt kød, fjerkræ og fisk. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om zink. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Næringsstof, andet stof, fødevare eller fødevarekategori |
Anprisning |
Betingelser for anvendelsen af anprisningen |
Betingelser og/eller begrænsninger for anvendelsen af fødevaren og/eller supplerende erklæringer eller advarsler |
EFSA Journal |
Registreringsnummer i den konsoliderede liste, som er forelagt EFSA til vurdering |
Zink |
Zink bidrager til et normalt syre-base-stofskifte |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1229 |
360 |
Zink |
Zink bidrager til en normal omsætning af kulhydrater |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1819 |
382 |
Zink |
Zink bidrager til en normal kognitiv funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1229 |
296 |
Zink |
Zink bidrager til en normal dna-syntese |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1819 |
292, 293, 1759 |
Zink |
Zink bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1229 |
297, 300 |
Zink |
Zink bidrager til en normal omsætning af makronæringsstoffer |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2010;8(10):1819 |
2890 |
Zink |
Zink bidrager til en normal omsætning af fedtsyrer |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til zink i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1229 |
302 |
Vitamin B1 (Tiamin)
Tiamin (vitamin B1) er en vandopløselig vitamin. Vitaminet dannes ikke endogent hos mennesker, derfor er der behov for hyppig indtagelse af tiamin gennem kosten eller som kosttilskud. Fuldkorn, kød, bønner og grøntsager er almindelige kilder til tiamin i kosten. Det Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet den videnskabelige evidens, der understøtter sundhedsanprisninger om tiamin. Baseret på denne vurdering har EU godkendt følgende sundhedsanprisninger (Kommissionsforordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012):
Thiamin |
Thiamin bidrager til et normalt energistofskifte |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til thiamin i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1222 |
21, 24, 28 |
Thiamin |
Thiamin bidrager til nervesystemets normale funktion |
Anprisningen må kun anvendes for fødevarer, der som et minimum er en kilde til thiamin i henhold til det, der er angivet under anpris ningen [NAVN PÅ VITAMIN]- OG/ELLER [NAVN PÅ MINERAL] KILDE på listen i bilaget til forordning (EF) nr. 1924/2006. |
|
2009; 7(9):1222 |
22, 27 |