Det "flydende guld"

Oliven har i hundredvis af år været værdsat for sine helsegevinster. Olivenolie er et fast indslag i næsten enhver ret i Middelhavet.

På græske restauranter får du som regel serveret en skål med olivenolie og en tallerken til at dyppe brød i. I Spanien bliver skinke, ost, fisk, kød og brød næsten altid serveret med nogle dråber af det ”flydende guld”. Et gennemsnitsforbrug af olivenolie for grækere er hele 17 liter om året og 11 liter for spanierne efterfulgt af italienerne med 9 liter per person. I Nordeuropa indtager vi mindre en 1 liter olivenolie om året.

Så længe du ikke overdriver indtaget, kan oliven og olivenolie give dig mange helsemæssige fordele. Oliven og gode olivenolier indeholder olein- og linolensyre, antioksidanter, mangan, magnesium, fosfor, kalium samt A- og E-vitamin. I lighed med avocado og nødder har oliven et højt fedtindhold af den sunde type nemlig umættet fedt.

Rig på hydroxytyroxol

Oliven, olivenblade og olivenolie er specielt rige på polyphenolen hydroxytyroxol, som giver planten beskyttelse indefra. Hydroxytyroxol der indtages gennem maden beskytter fedtstoffer i blodet, hvilket er vigtigt for et godt blodomløb. Den europæiske myndighed, EFSA, har gennemgået omfattende forskningsrapporter og studier og konkluderet at olivenoliepolyphenoler bidrager til at beskytte fedtstoffer i blodet mod oxidativt stress. Dokumenteret effekt opnås ved et indtag på 5mg hydroxytyroxol tilsvarende 20 mg olivenolie. Samme mængde er nu tilføjet din VitaePro-kapsel.